Vang nachtvlinders en breng biodiversiteit in kaart

Bij het project Boeren Insectenmonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG) tellen 150 boeren en tuinders nachtvlinders. In Limburg zijn er nog vrije plaatsen voor nieuwe deelnemers. Met speciale ledemmers tellen deelnemers een aantal keren per jaar hoeveel vlinders er in een nacht worden gevangen. Daarnaast levert het belangrijk data op, waarmee zichtbaar wordt hoeveel leven er op het boerenland is.

‘Het heeft me echt verbaasd hoeveel soorten nachtvlinders er op het boerenland aanwezig is’, vertelt Rik Wever, nachtvlinderexpert bij De Vlinderstichting. ‘We meten nu al vijf jaar en nog steeds vinden we nieuwe soorten.’ Voordat het project in 2019 startte was er amper data bekend over vlinders op het platteland. Daarom sloeg onder andere LLTB de handen ineen met De Vlinderstichting en BoerenNatuur om biodiversiteit in kaart te brengen op het platteland, met nachtvlinders als indicator.

Natuurmaatregelen werken
‘Dat boeren op hun eigen terrein gaan meten is erg belangrijk. Je ziet met je eigen ogen dat maatregelen werken. Ik hoor vaak dat er niets meer leeft in de huidige landbouw. Ik laat graag zien dat dit anders is en werk graag mee aan een verbetering van de biodiversiteit. BIMAG is een mooi onderzoek om te laten zien dat natuurmaatregelen werken’, vindt LLTB-bestuurder Fons Kersten.

Deelnemers die meedoen hebben allemaal al natuurmaatregelen genomen. Het effect van die maatregelen wordt gemeten door de resultaten van een regulier perceel te vergelijken met het aantal gevonden vlinders bij zo’n natuurmaatregel. De populairste maatregel waarbij gemeten wordt is kruidenrijk grasland, gevolgd door bloemrijke akkerranden en houtwallen. ‘Na vier jaar konden we duidelijk aantonen dat biodiversiteitsmaatregelen die boeren nemen echt nut hebben’, weet Wever.

Afgelopen jaar zijn er 24.000 nachtvlinders geteld. Binnen BIMAG zijn er een hoop fanatieke tellers. Een van de deelnemers had dit jaar met 97 vlinders in een emmer een record. Een ander had in één nacht 31 soorten.

Dit jaar is er opnieuw plaats voor een aantal nieuwe deelnemers in Limburg. Deelnemers worden persoonlijk begeleid door iemand vanuit Natuurrijk Limburg. Boeren die benieuwd zijn welke wereld er schuilgaat achter hun erf en perceel en willen bijdragen aan onderzoek op het platteland kunnen zich tot 1 maart aanmelden op www.vlinderstichting.nl/bimag.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×