De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat mondiaal en in Nederland erg snel. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving en het vermogen om voedsel te produceren. Belangrijkste oorzaken van verlies aan biodiversiteit in Nederland zijn onder andere toename en intensivering van landgebruik, het verdwijnen van landschapselementen, klimaatverandering en overmatig gebruik van meststoffen.
Voor de Westerse landbouw is de mate van verstoring in combinatie met het oppervlakte waarop dat gebeurd een belangrijke factor. Daarnaast is door landbouw de diversiteit in het landschap sterk afgenomen, landschapselementen zijn verdwenen en het oppervlakte aan monoculturen is sterk toegenomen. Maar het kan ook anders, een hoog productieve landbouw kan goed samengaan met een hoge basiskwaliteit in biodiversiteit. Daarvoor moet het roer wel om in de wijze waarop we nu produceren en de beloning hiervoor.
Met deze publiek-private samenwerking (PPS) wordt een instrument ontwikkeld waarmee boeren zelf biodiversiteit op hun bedrijf kunnen vaststellen. Dit instrument wordt ingezet voor een drietal doelen:
- Bewustwording van boeren van de biodiversiteit op hun bedrijf,
- Validatie en koppeling van de resultaten van de monitoring aan Kritische Prestatie indicatoren uit de Biodiversiteits Monitor Akkerbouw (BMA) en
- Koppeling van de resultaten aan specifieke maatregelen op het bedrijf. Tevens wordt gekeken of monitoringsinstrument en BMA vertaald kan worden naar een bredere internationale toepassing.
Betrokken partijen
- Wageningen Plant Research
- Wageningen Environmental Research
- Earthwatch Europe
- De Vlinderstichting
- Wageningen University
Meer informatie
Wijnand Sukkel van WUR (wijnand.sukkel@wur.nl of 0320-291375).