Boeren en tuinders met plannen om minder stikstof uit te stoten en een integrale omschakeling naar een duurzamere bedrijfsvoering op het bedrijf te laten plaatsvinden, kunnen terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL).
Langjarig karakter
Per bedrijf is onder voorwaarde maximaal 500.000 euro beschikbaar. Ondernemers betalen een lage rente (1 procent) en hoeven de eerste jaren niet af te lossen. Speciaal voor jonge boeren die willen omschakelen is er extra financiële ondersteuning mogelijk. De afspraken hebben een langjarig karakter. Wel moet er sprake zijn van cofinanciering: investeringen moeten dus voor een deel ook gefinancierd worden uit andere bronnen, zoals een financiering bij de (huis)bank, eigen geld, crowdfunding et cetera.
Bereiken van doelen
Ondernemers die een beroep doen op het IDL worden niet verplicht tot het nemen van specifieke maatregelen. De financiering vanuit het IDL kan aangevraagd worden voor alle agrarische bedrijven die (verder) willen omschakelen. Dat kunnen dus reguliere, biologische, natuurinclusieve, regeneratieve of welke andere vorm van agrarische bedrijven zijn. Het gaat bij het Investeringsfonds om het bereiken van doelen. Investeringen moeten leiden tot aantoonbare verbeteringen op de gestelde doelen, waarvan een daling van de stikstofemissie de belangrijkste en verplichte is.
Duurzaamheidsdoelen
Het fonds hanteert zeven andere duurzaamheidsdoelen. Het gaat om minder gewasbeschermingsmiddelen en biociden, minder broeikasgassen, minder nitraat uitspoeling, toename van biodiversiteit, betere bodem, circulaire inzet van veevoer en verbetering van diergezondheid en -welzijn. Op ten minste vier van deze terreinen moet – naast minder stikstofuitstoot – ook vooruitgang worden geboekt en op geen van de doelen mag achteruitgang plaatsvinden.
Een onafhankelijke commissie, met mensen uit praktijk en wetenschap, zal de aanvragen op duurzaamheid beoordelen. Lees hier wat de uiterlijke aanleverdata voor het aanvragen en vul het aanvraagformulier in.