Ondernemers doen vaak al veel meer aan biodiversiteit dan ze zelf denken. Om dat inzichtelijk te krijgen en te weten wat ze nog meer kunnen doen, is de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw en Vollegrondsgroente opgezet.
Op twee startbijeenkomsten in Venray en Schimmert werden de 25 deelnemers op 28 februari geïnformeerd over wat de Biodiversiteitsmonitor inhoudt, hoe deze is ontstaan, wat ze de komende jaren kunnen verwachten en wat praktisch wordt uitgevoerd. Bij de monitor is, naast de LLTB, ook Wageningen University & Research betrokken.
Net als de Biodiversiteitsmonitor Melkvee, die in volle gang is, wordt aan de hand van kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) inzichtelijk hoe de deelnemers scoren. “Er zijn zeven KPI’s, zoals het percentage rustgewassen en bodembedekking en de gewasdiversiteit”, legt LLTB-projectleider Erik Dings uit.
“We kijken niet naar één ding. In een bedrijf hangt alles met elkaar samen. Als we alleen focussen op één onderdeel, zoals organische stof in de bodem of het type groenbemester, doe je de ondernemer en complexiteit ervan tekort”, zegt Dings. “Door naar veel parameters te kijken, krijg je een beeld van hoe een bedrijf bijdraagt aan die doelen.”
Ver-van-mijn-bedshow
Het gaat dan om duurzaamheidsdoelen zoals biodiversiteit, kringlooplandbouw en bodemgezondheid. Dings merkt dat de monitor voor veel boeren in eerste instantie onduidelijk en een ver-van-mijn-bedshow is. “Als je het uitlegt, willen ze wel meedoen”, stelt hij.
Verder geeft Dings aan dat veel ondernemers al iets op het gebied van biodiversiteit doen. “We zien bij de melkveehouderij dat niemand 0 punten heeft. Veel boeren doen al veel. Soms kan het meer, beter of slimmer. Het is dus niet zo dat ze niets doen.”
Alle deelnemers waren nieuwsgierig naar hoe ze het doen. Voor de akkerbouw was er eerder nog niets om in te vullen. De Biodiversiteitsmonitor wordt op bedrijfsniveau ingevuld om inzicht te krijgen in hoe een specifiek bedrijf bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen.
“De groep deelnemers is divers. Van groot- tot kleinbedrijf, gangbaar tot biologisch, akkerbouw en vollegrondsgroente. Net als grondsoorten zoals zand, rivierklei en löss.” Dings merkt op dat de een meer bezig is met het thema natuurinclusieve landbouw dan de ander. “We hopen dat ze veel van elkaar leren.”
Heeft u interesse in de Biodiversiteitsmonitor? Stuur dan een mail naar edings@lltb.nl.