Bijeenkomst graslandbeheer: Met minder kan er meer verdiend worden

Genoeg animo, genoeg vragen, genoeg kennis en genoeg voorbeelden. Adviseur Luppo Diepenbroek wist vrijdag 7 februari de ruim 50 aanwezigen een andere kijk te geven op het verhogen van het rendement met graslandbeheer.

Met zijn jarenlange kennis en ervaring in Engeland, wist de geboren Nederlander – met af en toe een woordje Engels in zijn antwoorden – de agrariërs mee te nemen in hoe je met kruidenrijk graslandbeheer goed ruwvoer met een lage kostprijs kunt verbouwen.

Diepenbroek gaf het voorbeeld van een melkveehouder die een mobiele melkstal had en zijn kudde jaarrond liet grazen op het grasland. De koeien gaven ‘maar’ 3000 liter melk per jaar, maar na enkele jaren had hij zijn stal terugverdiend. Die investering is sneller terugbetaald dan een grote stal bouwen en je in de schulden steken. Door zo min mogelijk kosten te maken en de focus op goede grasopbrengsten, krijgt hij de bedrijfsvoering winstgevend.

LLTB-projectleider Sietse Hartman verduidelijkt: ‘Je kunt mais gebruiken als energiebron, maar er zitten weinig eiwitten in mais. Dat kun je in de vorm van soja toevoegen. Maar die kosten van soja en mais kun je volgens Diepenbroek ook weglaten. Hij pleit voor 100 procent gras als ruwvoer met minimale krachtvoergift, ook al krijg je minder melk. Je maakt de extra kosten niet en qua duurzaamheid is dat beter omdat er minder kilometers met voer gereden wordt.’

Vooral de kunst van het niet maken van kosten is een andere kijk om marge te maken. Bijvoorbeeld weidegang in plaats van machinaal maaien en mest uitrijden. Diepenbroek gaf aan bij het zaaien alleen te zaaien wat je ook terugziet in de wei, zoals witte/rode klaver, cichorei en smalle weegbree. Overige kruiden zoals paardenbloem en duizendblad komen vaak vanzelf. Het zaad is namelijk best duur.

Goede bodemgezondheid
Wat ook bij veel agrariërs voorkomt is dat na een jaar of 3/4 het gras de overhand krijgt in kruidenrijk grasland. Hij had de vrij eenvoudige tip om in de zomer het in bloei te laten komen zodat de kruiden en klaver zichzelf kunnen uitzaaien. Zo kan het tot 12 jaar productief zijn volgens Diepenbroek. Hij benadrukte het belang van een goede bodemgezondheid, met name het bodemleven. ‘Je moet vooral een organische stof opbouwen. Dat kun je doen door compost aan te voeren. Het makkelijkste is om zonder de kosten te willen verhogen een goed grasland te verbouwen.’ Dat lukt bij bepaalde grondsoort al beter. Melkveehouders vroegen wat ze konden doen aan het ‘verdwijnen’ van kruiden in lössgrond. Diepenbroek: ‘Waarom kruiden toevoegen als grasland al goed produceert. Dan valt er weinig te verbeteren.’

Hub Dormans van Natuurrijk Limburg sprak ook een woordje en gaf aan dat ze natuurinclusieve landbouw steunen. Zo komt er meer budget voor agrarisch natuurbeheer. ‘Financieel wordt kruidenrijk grasland nog onvoldoende gewaardeerd’, zegt Hartman. De tips van Diepenbroek kunnen er wel voor zorgen om meer rendement te halen uit graslandbeheer.

Diepenbroeks boodschap aan melkveehouders: een bedrijfsvoering is niet een op een te kopiëren, maar de gedachtegang achter een systeem kan overal succesvol worden toegepast mits aangepast naar de omstandigheden.

Bekijk hier de diapresentatie van Luppo Diepenbroek >>

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×